donderdag 20 januari 2022

Sambal bij? Dan wel die van ‘le beau Albert’

Sambal ‘Le beau Albert’ is een sambal gemaakt door een Indische familie, volgens een oud familierecept. De sambal wordt bereid met rode Spaanse pepers geteeld door Westlandpeppers. Nadat ze de pepers hebben opgehaald laten zij ze voor iets meer dan een week drogen. Daarna worden alle pepers met de hand ontsteelt en gemaald. Daarna worden de andere ingrediënten toegevoegd en verwerkt tot een heerlijke sambal. In totaal duurt het 10 dagen om de sambal te maken. 

Klik hier om de sambal te bestellen! 


De naam ‘Le beau Albert’ komt van Albert Philippus Dominicus Niggebrugge die is begonnen met het maken van de sambal. Hij werd in 1857 in Surabaya op Java geboren. Vanwege zijn gesoigneerde uiterlijk en de toenmalige affiniteit voor de Franse taal kreeg hij de bijnaam ‘Le beau Albert’. De sambal die vanaf 1897 in huize Niggebrugge werd gemaakt, viel zo in de smaak bij de Indische gemeenschap, dat het veelvuldig vanuit huis werd verkocht.
De receptuur werd van generatie op generatie overgedragen en kwam uiteindelijk via een kleinzoon van Albert vanuit Java in Nederland terecht. Deze kleinzoon heeft de sambal tot op bijna 100-jarige leeftijd in zijn achtertuin bereid, totdat hij het overdroeg aan de volgende generaties. De sambal wordt momenteel door de 4e en 5e generatie Niggebrugge’s nog steeds op ambachtelijke wijze op petroleumstellen bereid, waardoor de authentieke smaak volledig tot zijn recht komt. Onder deze 4e en 5e generatie behoort Arthur Niggebrugge, hieronder een leuk interview met hem! 

Wat betekent sambal of pittig eten voor u?
Ik kom uit een Indische familie en sambal is mij letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten.

Waar en wanneer is de passie voor pittig eten en vooral de sambal begonnen?
Mijn betovergrootvader vertrok begin 19e eeuw met zijn broers vanuit Den Haag naar Indië. Zijn zoon Albert, die in Surabaya ‘Le beau Albert’ werd genoemd, maakte zijn eigen sambal die op Java razend populair was. Het recept wordt al 140 jaar van generatie op generatie overgedragen.

Waarom moet de lezer ‘le Beau Albert’ een keer proeven?

‘Le beau Albert’ is niet te vergelijken met de sambal die u in de supermarkt of bij de toko koopt. Het wordt nog steeds volgens familierecept met de hand in vijzels en op petroleumstellen klaargemaakt. Ga terug in de tijd en proef de originele sambal van het oude Indië!

Heeft u nog tips voor mensen die graag met pepers/sambal/Indische keuken aan de slag gaan?
Als je zelf sambal wilt maken gebruik dan nooit olijfolie, maar zonnebloemolie of slaolie.

Iedereen houdt van koken maar uit eten is ook super leuk, wat is uw favoriete eetgelegenheid?
Horecaondernemers Wigleven en Van Leeuwen heropenen samen met topkok Ron Blaauw begin 2022 het beroemde restaurant Garoeda op de kneuterdijk in Den Haag. Onder de naam Garuda by Ron Gastrobar moet de combinatie van de oude glorie van Garoeda en de geweldige Indonesische keuken van Blaauw wel een succes worden.

Sommige mensen zeggen dat je verslaafd raakt of een gevoel van geluk krijgt van pittig eten. Kunt u zich hier in vinden en/of ervaart u dit zelf ook?
Mijn vrouw komt uit een Hollands gezin, waar ze thuis vrijwel nooit sambal aten. Sinds ze 30 jaar geleden bij mijn ouders ‘Le beau Albert’ heeft gegeten, is ze de grootste - en vrolijkste - sambal-eter van onze familie geworden.

Wat moeten mensen weten over de Indische keuken wat ze naar alle waarschijnlijkheid nog niet weten?
Mijn oom heeft 75 jaar lang ‘Le beau Albert’ klaargemaakt en heeft net als zijn broer vrijwel zijn hele leven elke dag sambal gegeten. Zijn broer is 97 jaar oud geworden, en zelf hoopt mijn oom in februari 2022 maar liefst 101 jaar oud te worden! Trek zelf uw conclusie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten