woensdag 22 december 2021

Zo bewaar je het beste gedroogde pepers

Het droogproces verlengt de levensduur van pepers aanzienlijk, ze bederven minder snel, maar ze kunnen ook na het drogen hun smaak of houdbaarheid verliezen als je ze niet op de juiste manier bewaart. Het is belangrijk om blootstelling aan lucht, vocht, licht en warmte te vermijden, hierdoor kunnen de gedroogde pepers verkleuren, hun smaak verliezen of zelfs gaan schimmelen. Bewaar de gedroogde chilipepers in een luchtdichte verpakking in de voorraadkast of nog beter, in de vriezer. Als je ze op deze manier bewaart, zijn de gedroogde pepers lang houdbaar, maar bewaar ze voor optimale smaak en pittigheid niet langer dan een jaar. 

Hieronder meer informatie over de verschillende manieren om je gedroogde pepers zo lang mogelijk houdbaar en goed van smaak te houden.


Bewaren in een luchtdichte verpakking

Vaak wordt aanbevolen om de gedroogde pepers in luchtdichte verpakkingen te bewaren. De reden hiervoor is dat een luchtdichte verpakking voorkomt dat de gedroogde peper zijn smaak verliest. Ook houdt een luchtdichte verpakking de gedroogde pepers uit de buurt van vocht. Vocht zal door de peper worden geabsorbeerd, zodat hij gedeeltelijk opnieuw wordt hydrateert. Hierdoor kunnen de gedroogde pepers gaan schimmelen en uiteindelijk bederven, net als verse pepers.

Vermijd blootstelling aan licht

Luchtdichte bakjes alleen zijn niet genoeg, want gedroogde chilipepers bederven ook sneller in het licht. Felgekleurde chilipepers verkleuren tot een doffe grijze kleur als ze in een goed verlichte omgeving bewaart worden, bijvoorbeeld in een doorzichtig bakje op een aanrecht. Ook wordt de smaak hierdoor minder. Zorg ervoor dat de luchtdichte verpakking niet doorschijnend is of bewaar het op een donkere plaats, zoals een voorraadkast of lade.

Bewaren bij koele temperaturen

Warmte kan er ook voor zorgen dat een gedroogde peper zijn smaak verliest. Houd de pepers uit de buurt van het fornuis tot bereiding. Zet de luchtdichte verpakking niet boven het fornuis of in een ander deel van uw keuken waar het aan hoge temperaturen kan worden blootgesteld.

Invriezen

Voor het heel lang bewaren van de gedroogde pepers adviseren we om ze in te vriezen. Het invriezen van je gedroogde chilipepers biedt de juiste omgeving om hun houdbaarheid te maximaliseren. Je vriezer zorgt voor lage temperaturen, duisternis en afwezigheid van circulerende lucht, zolang je een diepvrieszak gebruikt. De vriezer beschermt je pepers ook tegen ongedierte en schimmels.

Belangrijk is om de pepers los van elkaar in de diepvries te doen, zodat ze niet aan elkaar plakken en beschadigen zodra je ze uit de vriezer haalt. Als de pepers helemaal bevroren zijn kun je ze in een luchtdichte diepvrieszak bewaren met een datum sticker erop. Als je een gedroogde peper nodig hebt kan je die er makkelijk uithalen, laten ontdooien en/of afspoelen onder lauw water. Hierna is de pepers weer te gebruiken als een gewone gedroogde peper.

Klik hier om gedroogde pepers te bestellen!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten