dinsdag 17 november 2020

Mensen die vaak hete pepers eten, leven mogelijk langer

We hebben op onze blog al vaker geschreven over de eventuele gezondheidsvoordelen die horen bij het eten van hete pepers. Nu kwam er recentelijk een artikel op Scientias online waar ze stelden dat mensen die veelvuldig hete pepers eten minder risico lopen op verschillende ziektes en mogelijk langer leven. 

Het onderzoek is verricht door de Cleveland Clinic Foundation. Voor het onderzoek hebben ze 4.729 studies uit vijf toonaangevende, wereldwijde gezondheid databases geanalyseerd. Daarnaast besloten ze ook zelf een grootschalig onderzoek op te zetten. En hier keken ze naar meer dan 570.000 personen afkomstig uit de VS, Italië en Iran. Vervolgens gebruikten ze dit om de resultaten te vergelijken tussen de personen die regelmatig hete pepers eten met degenen die zelden of nooit chilipepers nuttigen.


De bevindingen zijn opmerkelijk, want uit de analyse blijkt dat mensen die regelmatig hete pepers eten, 26 procent minder kans lopen om te sterven aan hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben ze een 23 procent kleinere kans om te overlijden aan kanker. Ten slotte blijkt dat als je regelmatig hete pepers eet, de kans op vroegtijdig overlijden met 25 procent wordt teruggeschroefd. 

De grote vraag waarom het eten van hete pepers zo gezond lijkt te zijn blijft onbeantwoord. Ze verwachten dat de positieve gezondheidseffecten kunnen worden toegeschreven aan capsaïcine, maar hier hebben ze nog onvoldoende bewijs voor. Hierdoor is het nog te snel om stellig iets te zeggen. De exacte redenen en mechanismen die de bevindingen zouden kunnen verklaren zijn momenteel onbekend. Het is dus onmogelijk om definitief en onomstotelijk te kunnen vaststellen dat het eten van pepers het leven verlengt en sterfgevallen vermindert. De studie suggereert alleen dat er inderdaad een verband lijkt te bestaan. Klik hier om het hele artikel te lezen (geschreven door Vivian Lammerse).

Maar genoeg moeilijke verhalen pepers zijn bovenal ontzettend lekker dus geniet er vooral van. Bestel ze op onze webshop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten