woensdag 23 januari 2019

Bereiding en smaak informatie van alle verschillende gedroogde pepers

De Westlandpeppers webshop heeft naast de vers geteelde pepers en producten ook een uitgebreid assortiment van verschillende gedroogde pepers. Veel pepers die gebruikt worden voor de Mexicaanse keuken, maar ook producten die perfect passen bij Aziatische, Spaanse en Zuid-Amerikaanse/Peruaanse gerechten! Het voordeel is dat de gedroogde pepers een stuk langer houdbaar zijn dan de verse en altijd handig zijn om in de voorraadkast te hebben. Klik hier om te lezen hoe je het beste de gedroogde pepers kan bewaren. 

Omdat we veel verschillende soorten hebben, krijgen we dan ook geregeld de vraag wat precies de verschillen zijn tussen de soorten, welke het beste gebruikt kan worden en hoe je ze gebruikt. Vandaar dit handige overzicht van alle gedroogde pepers met informatie over de smaak en gebruik van de gedroogde pepers.

Hoe gebruik je de gedroogde pepers? 

– Bak de gedroogde pepers in een droge koekenpan op medium warmte voor ongeveer 2 minuten. Dan komen de essentiële oliën vrij en geven ze meer smaak af. Wek de gedroogde pepers vervolgens met heet water. Laat ze voor 15/20 minuten in heet water weken en snij/hak vervolgens in gewenste grootte.
– Maal de gedroogde pepers tot vlokken/flakes of poeder.

Gedroogde chile Ancho & gedroogde chile Mulato

De Ancho en Mulato zijn beide gedroogde varianten van de Poblano. Het verschil tussen de beide gedroogde mexicaanse pepers is het oogst moment. Ancho pepers worden geplukt als ze oogst rijp en rood zijn, terwijl de Mulato pepers nog langer aan de plant rijpen tot ze donker rood zijn en bijna van de plant af vallen. De gedroogde Ancho is iets fruitiger qua smaak in vergelijking met de gedroogde Mulato die een rijpere en rokerige smaak heeft, beide pepers zijn mild heet.

Chipotle - gedroogd en gerookt

Een Chipotle is een gedroogde en gerookte rode Jalapeño peper. Ze staan bekend om hun pittige, zoete en rokerige geur én smaak. Doordat de Jalapeños volledig gerijpt zijn hebben ze extra veel smaak en zijn ze zoeter dan de verse groene Jalapeño.

Gedroogde chile Morita

De Morita chilipeper is, net zoals de chipotle peper, een gedroogde en gerookte rode Jalapeño peper. Het grootste verschil is dat de Morita peper minder lang is gerookt, waardoor ze zachter zijn van smaak en hun fruitige smaak behouden. Ze zijn zeer rijk van smaak en worden veel gebruikt in de Mexicaanse keuken. De Jalapeño die aan de plant hangt begint eerst groen van kleur, maar uiteindelijk rijpen ze tot een rode kleur als ze lang genoeg aan de plant hangen. De Morita pepers worden geoogst als ze rijp en donkerrood van kleur zijn. De rode Jalapeño wordt vervolgens gedroogd en licht gerookt. En staan hierdoor bekend om hun mild pittige, fruitige en vleugje rokerige smaak.

Gedroogde chile Guajillo

De gedroogde Guajillo heeft een sterke fruitige smaak met daarbij de neiging naar bessen/groene thee. De Guajillo heeft een milde smaak qua heetheid in vergelijking tot andere gedroogde pepers. Dit maakt het een gangbare smaakmaker voor veel gerechten. Zo is de Guajillo een belangrijk ingrediënt in barbecue sauzen, chorizo & mole.

Gedroogde chile Pasilla

De gedroogde Pasilla pepers heeft een mild pittige, sterke en verfijnde smaak. ‘Pasilla’ is Spaans voor ‘rozijntje’, dit omdat het een donker bruine, gerimpelde peper is met een rozijnachtig aroma. De chilipeper heeft een rijke rokerige, aardartige smaak met een vleugje cacao.

Gedroogde chile de Arbol

De gedroogde chile de Arbol is een mild pittige peper, die qua vorm lijkt op een mini-cayennepepper. Het is een peper met een korte en krachtige pittigheid, daarnaast heeft het een vleugje nootachtigheid, bijna rokerig van smaak, samen met een lichte grasachtige ondertoon. Door de sterke kruidige smaak geeft het een gerecht meteen veel smaak.

Gedroogde chile Ñora

De gedroogde Ñora pepers zijn rijk van smaak en aroma. Het is een kleine ronde rode peper met een zoete smaak. Deze donkere rode paprika geeft smaak aan vele Spaanse gerechten en is een essentieel ingrediënt in een Romesco saus en in velen andere sauzen.

Gedroogde chile Habanero

De Gedroogde chile Habanero is een zeer scherpe peper. De Habanero heeft een tropische, fruitige maar ook zeer pittige smaak daardoor is dit een peper die in veel gerechten verwerkt kan worden.

Gedroogde Cascabel

De gedroogde Cascabel pepers zijn ronde pepers met een medium-hete smaak. De pepers hebben een ‘bosachtige’ en rokerige smaak. Dit zorgt er voor ze goed passen bij tomaten of tomatillos in stoofschotels, enchilada’s, fajita’s, salsa’s en sauzen. De chili is zeer vergelijkbaar met de Catarina peper, niet alleen qua uiterlijk, maar de pepers hebben ook allebei ongeveer dezelfde pittigheid en smaak.

Gedroogde chile Serrano

De gedroogde chile Serrano is een mild pittige Mexicaanse peper. Vers zijn de groene Serrano pepers knapperig en pittig, maar eenmaal gerijpt en gedroogd veranderd de smaak van de peper. De peper krijgt een zoete, fruitige en rokerige smaak. Dit omdat de peper langer aan de plant hangt en gedroogd wordt.

Gedroogde chile Kashmiri

De gedroogde Kashmiri heeft een dieprode kleur en mild pittige en licht rokerige smaak. De peper is heerlijk in vele Aziatische gerechten en geeft een gerecht een mooie rode kleur. Het is de perfecte peper voor iemand die niet van heel pittig houdt, maar wel graag indiaas wilt eten. Een typisch Indisch gerecht wat je kan maken met de gedroogde Kashmiri peper is kip Tikka Masala. Maar de peper is ook zeer lekker in curry’s, groenteschotels, tomatensaus, soepen en stoofschotels.

Gedroogde Aji Panca

De gedroogde Aji Panca, ook bekend als de Panca chilli, is een peper afkomstig uit Peru. De peper heeft een dieprode tot bruine kleur. De Pancha chili is een mild pittige peper en heeft een vrij zoete, besachtige en licht rokerige smaak. Het geeft een echte Peruaanse smaak aan al je gerechten, zo kun je er heerlijk Peruaanse mole van maken of vlees mee marineren.

Aji Mirasol / Gedroogd Aji Amarillo

De Aji Mirasol is de gedroogde versie van de Aji Amarillo. De Aji Mirasol is medium heet en staat vooral bekend om zijn heerlijke fruitige aroma’s, wat doet denken aan een perzik. Hierdoor is de peper lekker in cheviche, salsa verde of sauzen.

Gedroogde Spaanse peper

De gedroogde Spaanse peper, ook bekend als de ‘gewone’ peper of cayenne peper, is misschien wel de peper die wereldwijd het meest gebruikt wordt. De peper heeft een mild hete smaak, waardoor die in elk gerecht verwerkt kan worden.

Naast al deze soorten hebben wij ook de super hete Carolina ReaperNaga Jolokia & Trinidad Scorpion gedroogd. Deze pepers zijn extreem heet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten