zondag 8 november 2015

Geschiedenis van chilipoeder & rubs en de Staat Texas

Waarschijnlijk hadden mensen al eerder bedacht om pepers te vermalen tot poeder, maar het waren Amerikaanse bedrijven in de staat Texas die dit rond 1890 op commerciële wijze op pikte. Als grootte staat dichtbij Mexico was het gebruik van pepers al veel langer bekend en waren het lokale Texaanse slagers die waarschijnlijk als eerste begonnen met het vermalen van pepers om hier vlees mee te marineren. De eerste bedrijven die hiermee rond 1890 op commerciële schaal mee begonnen waren  DeWitt Pendery of Fort Worth en William Gebhardt of New Braunfels. Het was vooral het bedrijf van William Gebhardt die het commercieel zeer voortvarend aanpakte en al rond 1908 met een Mexicaans kookboek op de Amerikaanse markt kwam om de rest van Amerika aan het Mexicaanse eten te krijgen wat voor die tijd eigenlijk alleen in Texas bekend was. Ook het bekende chili con carne is groot gemaakt door dit bedrijf. Doordat het met een kant en klare chili con carne chili poeder mix kwam. Tegenwoordig komen de ouderwetse chili poeders weer helemaal terug in de vorm van dry rubs als mix en single blends. Dit natuurlijk door de trend om zelf te bepalen hoe je je eten op smaak brengt en dit niet door een fabrikant te laten bepalen. Bij westlandpeppers zijn we al een tijdje met gedroogde pepers bezig, en komen we binnenkort ook met wat mooie chili rubs op de markt dus stay tuned,,,



Meer weten over dit onderwerp..

Een ontzettend mooie info website over Gebhardt en zijn historie vind je hier

Het bedrijf Pendery is ook nog steeds actief en vind je hier inc het op hun site te vinden verhaal waar de hoge hoed met kogelgat in hun logo vandaan komt..



Geen opmerkingen:

Een reactie posten