woensdag 23 januari 2019

Gedroogde pepers bij Westlandpeppers

Omdat wij veel verschillende soorten gedroogde pepers in ons assortiment hebben krijgen wij vaak de vraag wat precies de verschillen zijn tussen de soorten, welke het beste gebruikt kan worden en hoe je ze gebruikt. Wij dachten daarom dat het handig zou zijn om een overzicht te maken van alle gedroogde pepers met wat informatie over de smaak en gebruik van de gedroogde pepers.

Hoe gebruik je de gedroogde pepers? 

- Maal de gedroogde pepers tot vlokken/flakes of poeder.
- Wek de gedroogde pepers met heet water. Laat ze voor 15 minuten in heet water weken en snij/hak vervolgens in gewenste grootte.
- Bak de gedroogde pepers in een droge koekenpan op medium warmte voor ongeveer 2 minuten. Dan komen de essentiële oliën vrij en geven ze meer smaak af.

Gedroogde Ancho pepers & Mulato pepers

Gedroogde Ancho Pepers en de gedroogde Mulato pepers zijn afkomstig van de Poblano peper. Het verschil tussen de twee gedroogde pepers is het oogst moment. Ancho pepers worden geplukt als ze oogst rijp rood zijn terwijl de Mulato pepers nog langer aan de plant mogen rijpen tot ze donker rood zijn en bijna van de plant af vallen. De gedroogde Ancho is iets fruitiger qua smaak in vergelijking met de gedroogde Mulato die een rijpere en rokerige smaak heeft, beide pepers zijn mild heet.

Chipotle

Chipotles zijn gedroogde Jalapeños die erg bekend zijn in de Mexicaanse keuken. Wij hebben twee verschillende Chipotles in ons assortiment de gedroogde én gerookte Chipotles en alleen gedroogde Chipotles. De gedroogde en gerookte Chipotle hebben een smokey geur en smaak.

Gedroogde Guajillo

De gedroogde Guajillo heeft een sterke fruitige smaak met daarbij de neiging naar een bessen en groene thee smaak. Het heeft een milde smaak qua heetheid in vergelijking tot de andere gedroogde pepers.

Gedroogde Pasilla

De gedroogde Pasilla heeft een donkerbruine kleur en een rozijnachtige smaak. De gedroogde Pasilla is afkomstig van de Chilaca peper. Door zijn rijke, rokerige smaak en medium scherpte, wordt de Pasilla veel gebruikt om Mexicaanse mole of sauzen mee te maken.

Gedroogde Arbol

De gedroogde chili Arbol is een mild hete peper, die veel lijkt op de cayenne pepper, maar iets minder heet is. Het heeft een sterke kruidige smaak waardoor je gerecht meteen veel smaakt krijgt. 'De Arbol' is Spaans voor 'boomachtig', omdat de plant waar de peper aan groeit lijkt op een boom.

Gedroogde Ñora pepers

De gedroogde zoete Ñora pepers zijn rijk van smaak en aroma. Deze donkere rode zoete paprika geeft smaak aan vele Spaanse gerechten en is een essentieel ingrediënt in een Romesco saus en in velen andere sauzen.

Gedroogde Habanero

De gedroogde habanero is een scherpe peper. Deze gedroogde habanero’s zijn erg goed te gebruiken om gerechten een stuk pittiger te maken door ze te laten meebakken of meekoken bij een gerecht. De gedroogde habanero's worden veel gebruikt om sauzen en marinades te maken.

Gedroogde Pimientos 

Deze gedroogde zoete Pimientos peppers zijn ideaal om smaak, kleur en geur toe te voegen aan vele Spaanse en mediterrane gerechten zoals rijst, vis of vleesgerechten, en groenten of bij het maken van sauzen.

Gedroogde Cascabel

De smaak van de gedroogde Chile Cascabel is te beschrijven als een medium-hete smaak. Het heeft een “bosachtige” en rokerige smaak.

Gedroogde Serrano

De gedroogde chile Serrano lijkt erg op de Jalapeño peper, maar is iets pittiger. De Chile Serrano is een gedroogde variant van de verse Serrano peper. Het heeft een heldere, gerookte en fruitige smaak.

Gedroogde chile Kashmiri

De Kashmiri peper is een rode mild pittige chili die je aan elke Aziatische maaltijd kan toevoegen om het de juiste ‘taste off India’ smaak te geven. De peper heeft zijn naam te danken aan het Kashmiri gebied in Azië, waar deze peper oorspronkelijk vandaan komt.

Aji Mirasol

De Aji Mirasol is de gedroogde versie van de Aji Amarillo.  Mirasol betekent ‘naar de zon kijken’ in het Spaans, mogelijk omdat de peper naar de zon toe groeit of vanwege de oranje/gele kleur. De Aji Mirasol/Amarillo is een Zuid-Amerikaanse peper, die vooral in Peru en Bolivia populair is. De peper is middelmatig heet en staat vooral bekend om zijn heerlijke fruitige aroma’s, die doen denken aan een perzik.

Gedroogde Spaanse peper

De gedroogde Spaanse peper, ook bekend als de ‘gewone’ peper of cayenne peper, is misschien wel de peper die wereldwijd het meest gebruikt wordt. De peper heeft een mild hete smaak, waardoor die in elk gerecht verwerkt kan worden.

Naast al deze soorten hebben wij ook de super hete Carolina ReaperNaga Jolokia & Trinidad Scorpion gedroogd. Deze zijn te bestellen per zakjes van 10 gram en zijn extreem heet.Geen opmerkingen:

Een reactie posten