vrijdag 30 juli 2021

Astronauten kweken Chilipepers in de ruimte

Astronauten zijn een nieuw experiment begonnen. Er is een hoeveelheid chilipepers zaden geplant op het International Space Station, als onderdeel van een nieuw experiment. Dit experiment heeft het doel het assortiment in de ruimte gekweekt voedsel uit te breiden in de aanloop naar een mogelijke toekomstige missie naar Mars.

De astronauten halen het grootste deel van hun verse voedselvoorraad uit vrachtschepen, maar eerdere versies van het Habitat-experiment leverden al een aantal smakelijke lekkernijen op. Tijdens de vorige drie oogsten hebben bemanningen genoten van in de ruimte gekweekte rode sla, Mizuna-mosterd en twee andere slasoorten en radijsjes. Astronauten hebben ook bloeiende planten gekweekt, zoals zinnia's, om hun woonruimte op te fleuren.

De huidige Expeditie 65-astronaut Shane Kimbrough, die tijdens zijn missie in 2016 in de ruimte gekweekte rode romainesla mocht proeven, heeft zelf deze versie van het Habitat-experiment ingewijd. Helaas zal Kimbrough waarschijnlijk terug op aarde zijn tegen de tijd dat de chilipepers over vier maanden klaar zijn.

Er zijn steeds meer experimenten bezig voor voedsel in de ruimte. Eenmaal op de maan of Mars zullen astronauten niet kunnen vertrouwen op de voorraden van de aarde en zullen ze lokaal meer voedsel moeten verbouwen. De houdbaarheid van de voorraden zullen niet lang genoeg zijn voor de astronauten. Ook zitten er te weinig vitamines en mineralen in het huidige voeding. Wetenschappers moeten voedingsmiddelen maken die niet alleen veilig blijven om te eten, maar ook voldoende voeding behouden, omdat vitamines en mineralen na verloop van tijd afbreken.


 Foto credits: NASA
 
Astronauten staan bekend dat ze benauwde hoofden krijgen in microzwaartekracht, dus pittig voedsel staat toch vaak op het menu. Deze pepervariëteit, de NuMex 'Española Improved'-peper (een hybride Hatch-peper) wordt van nature gebruikt in zones zoals New Mexico.

De astronauten zijn beperkt tot gewassen die geen opslag of uitgebreide verwerking nodig hebben. Alle pepers hebben ook het voordeel dat ze dicht in vitamine C en andere voedingsstoffen zijn, wat zorgt voor goede voeding en smaak.

De combinatie van microzwaartekracht, lichtkwaliteit, temperatuur en rootzonevocht zal allemaal van invloed zijn op de smaak, dus het zal interessant zijn om erachter te komen hoe het fruit zal groeien, rijpen en smaken. Wij van Westlandpeppers zijn ook erg benieuwd hoe de pepers zullen groeien en smaken!
To be continued.


 

                    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten