dinsdag 16 juni 2020

Zo bewaar je het beste verse kruiden

Bij Westlandpeppers hebben we diverse verse kruiden in ons assortiment. En krijgen geregeld de vraag, hoe je de verse kruiden het beste kan bewaren en of je ze ook lang kan bewaren. 

Bewaar de verse kruiden na aankoop/ontvangst in de koelkast. Spoel de bladeren af onder de koude kraan en wikkel ze in enkele velletjes vochtig keukenpapier of een boterhamzakje. Bewaar dit in de groentelade van je koelkast. Op deze manier blijven de kruiden het langste goed, ongeveer 1 week. Het is ook mogelijk om de bladeren in te vriezen of te drogen, hieronder meer informatie over deze opties. 

Verse kruiden lang bewaren

Er zijn twee verschillende opties om de verse kruiden lang te bewaren, invriezen of drogen. Voor beide opties geldt wel, hoe langer je het product bewaard, hoe minder de kwaliteit wordt. Wij raden aan om de kruiden nooit langer dan een jaar te bewaren.

Verse kruiden invriezen

Voor het invriezen van verse kruiden zijn twee manieren. De eerste manier is door de verse kruiden volledig in te vriezen. Spoel de kruiden goed af onder de koude kraan en laat ze volledig opdrogen. Belangrijk is om de kruiden los van elkaar in de diepvries te doen, zodat het niet aan elkaar plakt en beschadigt zodra je het uit de vriezer haalt. Als de kruiden helemaal zijn bevroren kun je ze in een luchtdichte diepvrieszak bewaren met een datum sticker erop. Op deze manier blijven de kruiden minimaal een jaar houdbaar.
Een andere manier is om de kruiden eerst fijn te hakken en in een met water gevulde ijsblokjesvorm of muffinvorm te bewaren. Op deze manier blijven de kruiden minimaal een half jaar houdbaar. Dit is korter omdat ze eerst zijn fijngehakt en hierdoor sneller hun smaak verliezen. Een voordeel is wel dat je op deze manier precies de juiste hoeveelheid die je nodig hebt voor een gerecht uit de vriezer kunt halen.
Wanneer je de bevroren kruiden gaat gebruiken is het het lekkerste om ze niet te ontdooien maar bevroren in de pan te doen. De bladeren verliezen snel een deel van hun smaak en door het meteen aan gerecht toe te voegen blijft de meeste smaak bewaard.

Verse kruiden drogen

Voor het drogen van de kruiden zijn verschillende manieren. Het is belangrijk om de temperatuur zo laag mogelijk te houden, omdat er anders veel smaak verloren kan gaan tijdens het droogproces.
De snelste manier om de kruiden te drogen is in de magnetron of oven. Verdeel de kruiden op een stuk keuken- of bakpapier en leg daaroverheen een tweede velletje keuken- of bakpapier. Laat dit vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt of in een heteluchtoven op 30 á 40 graden.
Als je iets meer tijd heb voor het drogen is het ook mogelijk om de kruiden op een stuk papier te drogen in een warme, droge en donkere omgeving. Een zolder is hiervoor ideaal of in de buurt van een verwarming. Laat dit 1 tot 2 weken in de lucht drogen.
Bewaar de gedroogde kruiden in een goed afgesloten potje. Op deze manier blijven de kruiden 6 tot 12 maanden goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten