zondag 14 juli 2019

Drie tips voor je peper balkon plant verzorging

Al jaren krijgen we van westlandpeppers vragen via mail of sociale media over de verzorging van peperplanten. Meestal lukt het de meeste wel om in het voorjaar vanuit zaad een paar planten op te kweken en tot volle wasdom te krijgen. Maar hierna gaat het vaak mis, want als je peperplant dan alle windvlagen, stortbuien en de warmste week van juni heeft overleeft, komt het moment dat er aardig wat vruchten aan hangen en de plant het moeilijk krijgt.

TIP 1

Vaak sta je plant in een pot op het balkon of als je in het bezit van een tuin bent in een hoekje in de volle grond. Op dit moment heeft de peper plant veel voeding nodig omdat hij vol met vruchten hangt die alles van de plant vragen. Vaak is de basis voeding in de potgrond of tuinaarde in dit stadium op en moet je dit dus aanvullen. Het strooien van mest korrels heeft weinig zin aangezien die gemaakt zijn om langzaam hun voeding los te laten en je peper planten 'nu' voeding nodig hebben. Vaak kun je een gebrek aan voeding merken aan verkleurde bladeren en bladval (loslaten van het blad). Gebruik dus nu vloeibare meststoffen deze kan je tegenwoordig overal kopen en ook een fles van minder als een euro bij de Action voldoet prima. Houd je gewoon aan de dosering op het etiket en er kan weinig fout gaan.

TIP 2

Als echte liefhebber ben je natuurlijk apetrots als het gelukt is om je plant vol te krijgen met kleurende pepers en wil je hem het liefst ramvol met rode pepers hebben. Helaas denken je planten daar anders over en is het een must om geregeld de rijpe vruchten weg te oogsten. Je zult zien dat je op die manier uiteindelijk meer vruchten van je planten krijgt.

TIP 3

Als de langste dag eind juni is geweest en we voorzichtig met een plant vol pepers richting augustus gaan moet je weer opletten met te veel water geven want ook daar houd een peper plant niet van. Peperplanten hebben van nature geen reusachtig stevig wortelgestel en daarom is het gevaar van te veel water groot. Een goede tip is als je plant in een pot staat deze af en toe op te tillen om het gewicht er van in te schatten. Je krijgt dan een idee van het gewicht van de pot op het moment als je plant er happy bij staat. Als het gewicht van de pot nog goed is, kun je op die momenten rustig een keer het water geven overslaan of gewoon en klein beetje water geven. Het is ook geen groot geheim dat de meeste kamer planten in de huiskamer eerder door te veel dan door te weinig water hun einde vinden.

Mochten al deze tips nu toch te laat zijn gekomen en zijn je planten tot een vroegtijdige einde gekomen,, er is hoop..

SHOPWESTLANDPEPPERS voor al je verse en gedroogde pepers en nog veel meer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten