De mensen van het Chile Pepper Institute dat hoort bij de New Mexico State University,zijn weer met wat nieuws gekomen, de onder peper liefhebbers wel bekende Dr. Paul Bosland heeft met zijn medewerkers de chile tasting wheel bedacht. Dit leuke hulpmiddel geeft van 14 van de meest bekende peper soorten, de smaak, de heetheid en in welke gerechten ze gebruikt kunnen worden aan. Enigszins te vergelijken met de hitte thermometer die westlandpeppers gebruikt op sommige peper verpakkingen. Paul Bosland brengt hiermee hun onderzoek naar het hitte profiel van de verschillende soorten pepers en hun culturele achtergrond op een simpele manier onder de aandacht. Het onderzoek constateerde bijvoorbeeld dat Aziatische culturen waar de hitte van een peper beschouwd wordt als een van de zes belangrijkste smaken, liever een hitte proeven die aanvoelt als speldenprikken, maar daarna snel weer verdwijnt. Terwijl de meeste Amerikanen, liever een vlakke aanhoudende hitte smaak willen. Op de vraag of pepers schade kunnen geven aan je smaak, gaf Dr Paul Bosland aan dat we de hitte van een peper moeten zien als de smaak van zout, gemakkelijk te overdrijven op het moment, maar niet schadelijk voor je mond op de lange termijn. Zelfs de heetste habaneros die uren een hitte gevoel kunnen geven in je mond, geven geen schade aan je smaak gevoel. Dr Paul Bosland vergelijkt het eten van pepers met het drinken van wijn, in het begin proef je alleen de alcohol daarna leer je de verschillende smaken te herkennen. Zo werkt het ook met pepers eerst proef je alleen de hitte, maar later leer je de verschillende smaken in de pepers te ontdekken.
1/20/13
Het chile tasting wheel
De mensen van het Chile Pepper Institute dat hoort bij de New Mexico State University,zijn weer met wat nieuws gekomen, de onder peper liefhebbers wel bekende Dr. Paul Bosland heeft met zijn medewerkers de chile tasting wheel bedacht. Dit leuke hulpmiddel geeft van 14 van de meest bekende peper soorten, de smaak, de heetheid en in welke gerechten ze gebruikt kunnen worden aan. Enigszins te vergelijken met de hitte thermometer die westlandpeppers gebruikt op sommige peper verpakkingen. Paul Bosland brengt hiermee hun onderzoek naar het hitte profiel van de verschillende soorten pepers en hun culturele achtergrond op een simpele manier onder de aandacht. Het onderzoek constateerde bijvoorbeeld dat Aziatische culturen waar de hitte van een peper beschouwd wordt als een van de zes belangrijkste smaken, liever een hitte proeven die aanvoelt als speldenprikken, maar daarna snel weer verdwijnt. Terwijl de meeste Amerikanen, liever een vlakke aanhoudende hitte smaak willen. Op de vraag of pepers schade kunnen geven aan je smaak, gaf Dr Paul Bosland aan dat we de hitte van een peper moeten zien als de smaak van zout, gemakkelijk te overdrijven op het moment, maar niet schadelijk voor je mond op de lange termijn. Zelfs de heetste habaneros die uren een hitte gevoel kunnen geven in je mond, geven geen schade aan je smaak gevoel. Dr Paul Bosland vergelijkt het eten van pepers met het drinken van wijn, in het begin proef je alleen de alcohol daarna leer je de verschillende smaken te herkennen. Zo werkt het ook met pepers eerst proef je alleen de hitte, maar later leer je de verschillende smaken in de pepers te ontdekken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten