zaterdag 14 april 2018

Peper was toch wat te heet wat te doen om het tegen te gaan !

Een altijd veel gevraagde opmerking die we bij westlandpeppers krijgen is, ik heb een peper op en hij is veel te heet wat helpt er het beste tegen. Ik heb deze vraag al heel vaak gehoord in de afgelopen jaren dat we pepers telen. In het begin vond ik het altijd een vreemde vraag, je eet pepers omdat ze heet zijn dus,, Later realiseerde ik me dat het bij de fascinatie van mensen voor het fenomeen pepers hoort. Een ogenschijnlijk klein simpel vruchtje dat zo iets heftigs veroorzaak als een heet mond gevoel.

Alleréérst wat brengt dat hete mondgevoel voort, dat is de stof capsaïcine die in alle hete pepers is te vinden. De capsaïcinoïden, is een familie van moleculen die te vinden is in pepers maar ook in wasabi, gember en zelfs in zwarte peper. En dit geeft dat branderige gevoel in je mond dat zelden langer duurt dan enkele seconden. Het triggert de pijnreceptoren aan de binnenkant van je mond, en dat zijn dezelfde receptoren die warmte of hitte detecteren. Eigenlijk wordt je dus door je eigen lichaam voor de gek gehouden.

De vraag is dus hoe kan ik dat weer tegen gaan ?

Nummer 1. Is gewoon melk of iedere andere soort zuivel het vet in zuivelproducten lost de capsaïcine op en elimineert het hete mondgevoel. Kies voor volle melk, karnemelk of lekkere yoghurt om dat hete gevoel in je mond te blussen.

Nummer 2. Alcohol capsaïcine lost ook op in alcohol, maar alleen als de drank een relatief hoog alcohol gehalte heeft. Het schijnt dat bijvoorbeeld Wodka het heel goed doet om dat hete mondgevoel kwijt te raken, maar het kan natuurlijk evengoed komen dat je wat lichter in het hoofd wordt,,,,

Nummer 3. Olie ook in bijvoorbeeld olijf olie lost de capsaïcine op. Nu is het geen fijn idee om na dat hete pepertje een slok uit de fles olijfolie die je in het keukenkastje heb gevonden te nemen. Maar als alternatief is de echte Hollandse pindakaas een hele goede vervanger.

Nummer 4. Zetmeel in de vorm van rijst of brood het lost de capsaïcine niet op maar geeft een lekker vol mondgevoel en zorgt er deze manier voor dat het hete mondgevoel wegtrekt.

Nummer 5. Suiker en honing een suiker klontje of een lepel honig laat al snel het hete gevoel uit je mond verdwijnen. Bedenkt dat de oorspronkelijke Scoville schaal, gebaseerd was op de hoeveelheid suikerwater die nodig was om een ​​hete peper te verdunnen. Tegenwoordig is de Scoville schaal gebaseerd op een exacte meting van het capsaïcine gehalte in een peper.Wat moet je beslist niet doen! als je mond in vuur en vlam staat,,

Nummer 1. Water, beslist niet gebruiken het zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat capsaïcine nog beter door je mond wordt verspreidt. Het hete gevoel duurt dan nog langer, dus geen water.

Nummer 2. Bier dat bevat te weinig alcohol en te veel water en is dus ook niet geschikt om dat hete gevoel in je mondt te blussen.

Nummer 3. Warme dranken zoals koffie een warme drank die gebaseerd is op water versterkt ook alleen maar weer het hete mondgevoel. Ook niet doen dus als je hete peper toch wat te heet is.Maar na al deze tips en tricks moeten we vooral niet vergeten dat pepers geweldige smaakmakers zijn die in ieder gerecht een smaak verrijking zijn.Geen opmerkingen:

Een reactie posten