vrijdag 23 februari 2018

Jalapeño VS. Chipotle

De jalapeño's en de chipotles* zijn twee populaire pepers. De pepers zijn heel verschillend, maar worden soms toch door elkaar gehaald. Hier alle verschillen en overeenkomsten!
Pittigheid
Chipotle pepers zijn eigenlijk jalapeño pepers, alleen dan ouder, gedroogd en gerookt. Chipotle is gemaakt van volledig gerijpte jalapeño pepers, wat ook leidt tot het verschil qua pittigheid. Als pepers rijpen en ouder worden neemt de hoeveelheid capsaicin toe. De hoeveelheid capsaicin geeft aan hoe heet een peper is, hoe meer hoe heter dus! De volledig gerijpte chipotle peper is dus heter dan de niet volledig gerijpte jalapeño peper. Maar het blijft dezelfde peper dus, ja de chipotle peper is heter maar dat is niet het grootste verschil.

Smaak
Ze hebben allebei een hele andere smaak. De jalapeño is vers, knapperig en heeft een frisse bite. Het heeft een minder sterke smaak, waardoor het aan vele verschillende gerechten kan worden toegevoegd. De chipotle peper heeft een scherpe, rokerige, zoete smaak. Het wordt veel gebruikt voor sauzen, hartige gerechten en bij het bbq'en. Het heeft een sterke smaak, wees dus voorzichtig met de hoeveelheid.

Uiterlijk
Ook al is het dezelfde peper, de twee pepers, zien er heel anders uit. De jalapeño is groen/rood, vers en glad qua structuur. De chipotle is donkerrood/bruin, gedroogd/gerookt en hard/scherp/puntig qua structuur.

*Wij hebben twee verschillende chipotle in ons assortiment. De gedroogde én gerookte ahumado chipotles, die zijn gerookt en gedroogd. En de gedroogde chipotles die zijn alleen gedroogd.

Bestel hier je chipotle pepers!

Bestel hier je jalapeño pepers!Chipotle gerookt én gedroogd (boven) en Chipotle gedroogd (onder).

jalepeño groen (boven) en jalapeño rood (onder).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten