zaterdag 15 september 2018

Gezond snacken met Empanada's | Recept

Emapanada's worden veel gegeten in Spanje en Zuid-Amerika. Empanada is afgeleid van het woord empanar wat iets als inpakken betekent. Het zijn deegpakketjes, gevuld met de lekkerste dingen. Voor dit recept hebben we gekozen voor de tropisch zoete Habanada in combinatie met pompoen. Het resultaat is een heerlijke frisse zoete empanada, die door de groentes die er in zitten ook nog een gezond is. Zoet zonder toegevoegde suikers! Dit recept is voor ongeveer 8 tot 12 empanada's afhankelijk van hoe groot je ze wilt maken. Hieronder staat het recept voor de vulling en voor het deeg, je kan ook kant-en-klaar deeg gebruiken.























Dit heb je nodig voor de vulling: 
- 1 (fles)pompoen
- 1 solo knoflook of 3 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- zout en peper
- olijfolie
- 1dl water 

Snij de habanada's, knoflook en rode ui in ringen. Maak de (fles)pompoen schoon en snij deze in kleine stukjes. Rooster de stukjes pompoen met wat olijfolie, zout en peper in de over voor 20 minuten op 220 graden. Bak de knoflook en rode ui in een pan tot ze goudbruin zijn en voeg de habanada's en het water toe. Laat dit voor 20 minuten zacht koken en voeg zout en peper toe naar eigen smaak. Doe de stukjes pompoen en het habanada mengsel samen in een blender en pureer dit. De vulling is nu klaar en laat dit afkoelen in de koelkast. 

Dit heb je nodig voor het deeg: 
- 300gr bloem
- 100gr boter
- 80ml water
- 2 eieren, 1 voor de garnering van de empanada's voor het bakken
- 1el zout
- een scheutje melk, voor de garnering van de empanada's voor het bakken

Voeg alle ingredienten (behalve de melk en 1 ei) in een mengkom en kneed dit tot een soepel deeg. Maak een bal van het deeg en leg dit voor zeker 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektische oven) of 180 graden (gasoven). Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot het een dunne laag is van ongeveer 2mm dik. Vergeet niet om je aanrecht te bestrooien met wat bloem, zodat het deeg niet vastplakt aan je aanrecht. Snij kleine rondjes uit het deeg met behulp van een klein schaaltje en een mes. Schep een beetje vulling in het deeg, en leg dit aan één kant van de cirkel, de andere kant vouw je er overheen.
Nu kan je de randjes goed aandrukken met een vork, zodat er een leuk patroontje ontstaat. Of vouw er een zelf bedacht patroon in, er zijn genoeg video's met voorbeelden en ideeen. Druk de randjes wel goed aan en gebruik niet te veel vulling, ander heb je kans dat de empanada's in de oven openbarsten. Klop het ei met de melk in een klein kommetjes en smeer dit op de bovenkant van de gevulde empanada's, hierdoor worden de empanada's mooi bruin! Leg de empanada's op een bakplaat en plaats ze voor 20 minuten in de oven tot ze mooi bruin zijn geworden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten