zaterdag 7 april 2018

Rode pepers VS. Groene pepers

Pepers kom je tegen in heel veel verschillende kleuren, van oranje tot bruin en je hebt zelf paarse pepers, maar de meest voorkomende kleuren zijn toch rood en groen. Of je nu een paprika, gewone peper of een hetere peper tegenkomt, vaak zijn ze rood of groen. Wat zijn de verschillen tussen de rode en groene peper precies?

Tijd
Het grootste verschil, wat ook het kleurverschil verklaart, is de tijd dat de peper geplukt wordt. Pepers verkleuren meestal van groen naar rood (of een andere kleur). We zeggen meestal omdat er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, maar je kan wel zeggen dat als je een rode peper ziet het de volledig gerijpte versie is van de groene peper. Het duurt dus langer voordat een rode peper geplukt kan worden dan een groene.

Smaak
Groene pepers zijn bitter en knapperig in vergelijking met een rode peper. Dat komt omdat een rode peper langer aan de plant hangt en dus langer de tijd heeft om iets zoeter, fruitiger en soms iets zachter te worden. Dit gaat op voor alle paprika/peper soorten, de (blok)paprika, gewone peper en/of habanero. Voor pepers is er een extra twist, en dat is dat ze heter worden. Capsaïcine is het stofje in pepers dat ze zo heet maakt en hoe langer de peper aan de plant hangt hoe meer capsaïcine er in de peper zit. Hoe meer capsaicine, hoe heter de peper. En dit betekend dat rode pepers heter zijn dan groene pepers.

Gezonder
Beide pepers zijn natuurlijk heel gezond, maar rode pepers zijn iets gezonder. Dit is omdat, de rode peper langer aan de plant hangt en hierdoor meer tijd heeft om vitaminen, mineralen, antioxidanten en in het geval van hete pepers capsaïcine aan te maken.

Dus als je twijfelt tussen een groene of rode paprika, peper, jalapeño of iets extremer, neem dan deze verschillen mee. Als je een zoetere/hetere smaak en gezondere peper wilt, ga voor de rode. Als je een optimaal knapperige peper met een iets bittere en minder hete smaak wilt, ga voor de groene.

Bestel hier je pepers!Geen opmerkingen:

Een reactie posten