dinsdag 3 oktober 2017

Laatste nieuws uit peperland

Vaak krijgen we bij westlandpeppers de vraag wat is nieuw of wat is het nieuwste wat er aan komt. Niet zo gekke vraag natuurlijk als echte peper experts die ook nog is wat andere niet alledaagse gewassen telen zoals tomatillos zijn we bij westlandpeppers aardig op de hoogte wat er nieuw is of wat er aan zit er te komen. Natuurlijk zitten we er soms wel is naast, zoals bijvoorbeeld met de shishito peppers. Dit te gekke Japanse neefje van de pimentos de padron hadden we allang een zonnige toekomst voorspeelt. Helaas blijft het in Europa en Nederland hangen op een sluimerend bestaan in de peper marge. Met jaloezie kijk ik dan ook op de instagram accounts van Amerikaanse telers die karrenvrachten van dit product weten af te zetten op de booming markt voor shihito peppers in Amerika. Je kunt ook constateren dat zeker op peper gebied Amerika leidend is en alle nieuwtjes lijken dan ook uit dit land te komen. Of bestaande (peper) gewassen worden verbeterd en met nieuw elan in de markt gezet, of er verschijnt uit het niets een totaal nieuw segment zoals de super hots met de carolina reaper en laatste hot one de Pepper X. Waar de grote zaadbedrijven in Europa zich alleen lijken te focussen op de grote gewassen en daar minimale veranderingen scoren in voor de consument vaak niet erg relevante verbeteringen. Spelen in Amerika de kleine zaad bedrijven en diverse universiteiten een rol om nieuwe gewassen in de markt te zetten of verbeteringen aan te brengen in een bestaand gewas. Mooi voorbeeld is de Habanada die door Michael Mazourek van Cornell University is ontwikkeld. De Habanada is een habanero die niet meer heet is, deze oranje langwerpige habanero is voor de consument die op farmers markets koopt, en ook met een schuin oog naar de Amerikaanse horeca ontwikkeld. Niet zo gekke gedachten immers behalve heet zijn habaneros in het algemeen rijk van smaak met een ontzettend sterke geur. De Habanada peper is sinds 2015 in de US op de markt en heeft zich ontwikkeld als een blijvertje.

Michael Mazourek and his Habanada: the first truly heatless Habanero is full of rich, tropical flavor Photo of Habanada by Matthew Goldfarb; photo of Mazourek from Cornell’s EZRA magazine .
     

Westlandpeppers en de Habanada

Voor het nieuwe teelt seizoen is dit ook een peper die op het verlang lijstje van westlandpeppers staat om op de Europese markt te introduceren. Dus houd het komend seizoen de webshop van westlandpeppers in de gaten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten