zondag 5 februari 2012

Wilbur Scoville en zijn heetheids schaal van Scoville

Wilbur Scoville en zijn heetheids schaal van Scoville

Afgelopen maand was de verjaardag van Walter Lincoln Scoville, de maker van het oorspronkelijke Scoville organoleptische (zintuiggelijk) onderzoek. Hij gaf zijn naam aan de eenheid die we vandaag de dag nog steeds gebruiken om te beoordelen hoe heet pepers zijn.100 jaar geleden in 1912 tijdens het werk voor Parke-Davis, ontwikkelde Wilbur Scoville het organoleptische (zintuiggelijk) onderzoek voor het meten van de sterkte of hoeveelheid capsaïcine in een hete Peper. Capsaïcine is de stof die maak dat pepers heet zijn."Scoville''stelde de volgende praktische methode voor. Maceraat 0,1 g. gemalen peper nachts op een tinctuur van 100 ml  alcohol zetten, goed schudden en filteren. Voeg deze tinctuur aan gezoet water (10% suiker) in een zodanige verhouding dat een duidelijk maar zwak scherpheid waarneembaar is aan de tong of keel Voor de rest van de niet chili head mensen in de wereld, Wilbur Scoville is de man die de meting van heetheid op de kaart heeft gezet. Geboren aan het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog in Bridgeport, Connecticut op 22 januari 1865, hij overleed in 1942 op de leeftijd van 77,  hij heeft vele dingen bereikt in zijn leven, maar voor ons is hij de man die zijn naam gaf aan de Scoville Heat Scale, bedankt Wilbur.

De naga jolokia van westlandpeppers scoort heel wat SHU ( scoville heat units ) , op die scoville heat units komen we een andere keer terug.  












.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten