dinsdag 2 augustus 2011

Amerikaanse staat New Mexico wil pepers beschermen

 Amerikaanse staat New Mexico wil pepers beschermen

De Amerikaanse staat New Mexico werkt momenteel aan een wet die pepers afkomstig uit die staat moet beschermen. New Mexico is een grote producent van  pepers, maar ziet dat telers uit andere staten en landen hun goede naam gebruiken bij de afzet van hun eigen pepers. Een wet moet de peper uit New Mexico nu beschermd voedsel erfgoed maken.
Dat meldt National Public Radio. Het plaatsje Hatch, in het zuiden van New Mexico, geldt als het hart van de groene en rode peperproductie in de Amerikaanse staat. Maar waar telers hier hard werken aan de productie van een uniek product, gaan producenten van buiten New Mexico veelal met de goede naam van de New Mexico-peper aan de haal, meent Gene Baca. Baca is voorzitter van de New Mexico Chile Association. "Wij produceren hier een product van hoge kwaliteit en steken daar veel tijd, geld en energie in. Als producenten van een mindere kwaliteit toch profiteren van onze goede naam, is dat een kwalijke zaak."De telers hebben vooral last van veelal goedkope gedroogde pepers uit China en India die de markt overspoelen

Stephanie Walker is een "peper specialist" aan het Chili Pepper institute in New Mexico State University. Ze is als de Encyclopedia Brown van feiten over hete pepers.  Walker 's taak is het bestuderen van pepers. Ze zegt dat New Mexico pepers hun speciale smaak  krijgen uit de omgeving van de staat: op grote hoogte, lange perioden van hitte en zonlicht, warme dagen en - ja - "kille" nachten. Maar pepers zijn ook een moeilijk gewas voor de boeren omdat ze gevoelig zijn voor droogte en parasieten, en ze moeten geoogst worden met de hand. Dat is de reden dat het aantal acres gewijd aan het erfgoed van New Mexico het peper gewas meer dan 70 procent gedaald is in de afgelopen twee decennia. Het is ook de reden waarom Walker de nieuwe wet wil steunen.   
 
In overleg met de overheid wordt daarom nu gewerkt aan een wet die de pepers uit New Mexico moet beschermen. In een eerder stadium werd echter besloten dat er geen federale certificatie of handelsmerk werd aangevraagd. Daar lijkt men nu van terug te komen, omdat dit de enige manier lijkt om een product en haar unieke karakter te beschermen, aldus Baca, die ervoor pleit dat het ministerie van Landbouw voortaan controles uitvoert op bedrijven in New Mexico. Die moeten het hoge kwaliteitsniveau onderschrijven en aantonen dat de pepers uit New Mexico daadwerkelijk uniek in haar soort is.

bron van het artikel  NPR news
westlandpeppers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten