Te kort aan goed water 1 van de oorzaken van dalende peper productie in New Mexico
|
foto bron askmen.com |
De staat New Mexico beroemd om de ''hatch'' peper, en ook vanouds een gebied waar veel van de pepers die in de USA geteeld worden vandaan komen. Kampt al jaren met een krimpende productie, deze wordt niet veroorzaakt door een slechte markt maar door voornamelijk steeds minder,, en steeds zouter wordend grond water. Stephanie Walker teelt specialist aan de New Mexico State University, zegt dat de droogte een belangrijke rol gespeeld heeft in de lagere productie van vorig jaar De peper telers in het beroemde Hatch productiegebied moest vertrouwen op het oppompen van grondwater in plaats van voldoende water te krijgen van het Elephant Butte Reservoir en uit de rivier de Rio Grande. Volgens Stephanie Walker heeft het grondwater uit de regio een veel te hoog zoutgehalte, en peper planten gedijen gewoon niet zonder voldoende zoet en zoutloos water uit de rivier de Rio Grande. De laatste 10 jaar is de productie al met 35% gekrompen om deze reden. Een ander probleem waar de telers mee kampen is een gebrek aan personeel die op het land het werk moet verrichten, door strengere immigratie regels zijn er minder mensen beschikbaar voor oogst werkzaamheden op het land. New Mexico Chile Association voorzitter Dino Cervantes waarschuwde al recent in een interview dat zo 1 van de grootste ''industrieën'' in de staat met meer als 4000 arbeids plaatsen op deze manier in gevaar komt.
Engels talige bron van dit
artikel
Ander blog over New Mexico
amerikaanse staat New Mexico wil pepers beschermen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten