Sambal jalapeño
Weer een bijzonder recept dat gebruikers van de pepers van westlandpeppers bedacht hebben. Dit keer miranda die op de site van vegatopia schrijft/blogt. Deze sambal van mexicaanse jalapeno's is natuurlijk niet echt een voor de hand liggende optie, en dus eigenlijk best verrassend. Jalapeno's worden in de US veel gebruikt in de saus industrie maar meestal in traditionele ''dunne'' sausjes en niet op de manier als onze ''Hollandse'' dikke sambal. Maar dat is met dit recept natuurlijk makkelijk zelf te maken,,
Die jalapenos bestel je natuurlijk hier,,
De ontzettend leuke site vegatopia vind je hier
Miranda's bijdragen op vegatopia
Een kilo jalapeño lag er in de vriezer, te wachten op een fijne bestemming. Vegetarische sambal is niet altijd vanzelfsprekend, en groene sambal al helemaal niet. Wij hebben het in elk geval nog nooit in de winkel zien staan. Met dit recept maak je het eenvoudig zelf. Jalapeño's zijn Mexicaanse pepers, en worden in de keuken van dat land dus ook met grote regelmaat gebruikt. De pittigheid kan nogal variëren, dus proef eerst een klein stukje als je durft. Wij maakten eerst een versie met de pitjes erin, maar die bleek echt veel te heet. Onderstaand recept is daarom zonder de pitjes, en al behoorlijk pittig.Deze sambal komt het beste tot zijn recht bij Mexicaanse gerechten. Smeer er bijvoorbeeld een beetje van op een quesadilla, of roer wat door de guacamole. Gewoon op een broodje kaas is het trouwens ook erg lekker.
Nog een tip vooraf: trek als je ze hebt handschoenen aan bij het snijden van de pepers. Er zit een stofje in dat je huid erg kan irriteren. Was anders in elk geval je handen achteraf heel goed.
Voor een potje sambal (ongeveer 200 ml)
10 jalapeño pepers
1 kleine ui
2 tenen knoflook
2 el zonnebloemolie
3 el natuurazijn
2 el suiker
1/2 tl zout
Snijd de steeltjes van de pepers, halveer ze en verwijder de zaadjes. Hak de pepers, de ui en de knoflook grof en doe ze in een keukenmachine.Voeg de zonnebloemolie, azijn, suiker en zout toe. Maal in de keukenmachine tot een fijne puree. Er mogen nog best wat kleine stukjes in zitten.
Verwarm een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de puree 10 tot 15 minuten, tot het vocht verdampt is. Zet halverwege het vuur laag. Doe de sambal in een schone pot en laat afkoelen. Bewaar na het afkoelen in de koelkast. De sambal is ongeveer een maand houdbaar in de koelkast. Als je de pot steriliseert kun je de sambal langer bewaren. Zet hiervoor de pot onder water in een ruime pan, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
Bron voor dit artikel www.vegatopia.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten