dinsdag 16 juni 2020

Verse kruiden bewaren door invriezen of drogen


Bij Westlandpeppers hebben we diverse verse kruiden in ons assortiment. En krijgen geregeld de vraag hoe je de verse kruiden het beste lang kan bewaren en of je ze ook kan invriezen. Er zijn twee verschillende opties om de verse kruiden lang te bewaren, invriezen of drogen. Voor beide opties geldt wel, hoe langer je het product bewaard, hoe minder de kwaliteit wordt. Wij raden aan om je verse kruiden nooit langer dan een jaar te bewaren.

Verse kruiden invriezen

Voor het invriezen van verse kruiden zijn twee manieren. De eerste manier is door de verse kruiden volledig in te vriezen. Spoel de kruiden goed af onder de koude kraan en laat ze volledig opdrogen. Leg de kruiden in een diepvriesbak en bewaar in de vriezer. Op deze manier blijven de kruiden minimaal een jaar houdbaar.
Een andere manier is om de kruiden eerst fijn te hakken en in een met water gevulde ijsblokjesvorm of muffinvorm te bewaren. Op deze manier blijven de kruiden minimaal een half jaar houdbaar. Dit is korter omdat ze eerst zijn fijngehakt en hierdoor sneller hun smaak verliezen. Een voordeel is wel dat je op deze manier precies de juiste hoeveelheid die je nodig hebt voor een gerecht uit de vriezer kunt halen.
Wanneer je de bevoren kruiden gaat gebruiken is het het lekkerste om ze niet te ontdooien maar bevoreren in de pan te doen. De bladeren verliezen snel een deel van hun smaak en door het meteen aan gerecht toe te voegen blijft de meeste smaak bewaard.

Verse kruiden drogen

Voor het drogen van de kruiden zijn verschillende manieren. Het is belangrijk om de temperatuur zo laag mogelijk te houden, omdat er anders veel smaak verloren kan gaan tijdens het droogproces.
De snelste manier om de kruiden te drogen is in de magnetron of oven. Verdeel de kruiden op een stuk keuken- of bakpapier en leg daaroverheen een tweede velletje keuken- of bakpapier. Laat dit vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt of in een heteluchtoven op 30 á 40 graden.
Als je iets meer tijd heb voor het drogen is het ook mogelijk om de kruiden op een stuk papier te drogen in een warme, droge en donkere omgeving. Een zolder is hiervoor ideaal of in de buurt van een verwarming. Laat dit 1 tot 2 weken in de lucht drogen.
Bewaar de gedroogde kruiden in een goed afgesloten potje. Op deze manier blijven de kruiden 6 tot 12 maanden goed voordat ze hun smaak binnen te verliezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten