zondag 17 mei 2020

Top chefs luiden de noodklok in Mexico, de traditionele "smaken" van de gastronomie worden bedreigd

Nog al een zware noodkreet van de chef koks in Mexico maar volgens hun leiden de algemene klimaat veranderingen en de invoer van Chinese zaden van traditionele Mexicaanse pepersoorten tot het verdwijnen van de 'echte' Mexicaanse smaken. Een groep traditionele telers en chef koks mobiliseren zich nu om de smaak van de wereldberoemde Mexicaanse gastronomie te verdedigen.
Volgens hun heeft vooral de poblano peper te leiden onder de verbeter zucht van de Chinese Zaadbedrijven. Er zijn nieuwe hybride rassen op de markt gebracht die snel de lokale poblano rassen uit de mark drukken en zo gaat de traditie van de lokale poblano peper verloren, betreurt een teler.

Die "poblano" peper wordt gebruikt bij de bereiding van verschillende specialiteiten van de Mexicaanse keuken, waarvan de grote verscheidenheid en de sociale rol die het speelt al in 2010 door de UNESCO zijn erkend als immaterieel erfgoed van de mensheid.
Volgens de Mexicaanse tak van het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn zes van de tien poblano's die in Mexico worden geconsumeerd nu afkomstig uit Chinese zaden. Plus nog is het grote aantal gedroogde ancho's die vaak uit China zelf afkomstig zijn.
De redding van de traditionele Mexicaanse pepers, moet komen van verschillende gastronomische restaurants in Mexico-Stad. Onder hen is het "Azul" restaurant van Ricardo Muñoz Zurita, een van de meest gerenommeerde chef-koks van Mexico, en een erkend bewaker van de culinaire traditie. Eén van de redenen volgens Ricardo dat vooral de traditionele poblano in onbruik is geraakt, is de grootte. De oude rassen zijn erg klein en de mensen willen tegenwoordig een model vrucht die mooi is, groot en glanzend. Behalve de veranderende markt, zorgt klimaat verandering volgens
Hilda Cruz, van een coöperatie in de buurt van Puebla er ook voor dat het lastiger is om de oude rassen te telen. Door de samen werking met de bekende restaurants hoopt de coöperatie de oude peper rassen te kunnen blijven telen

Bij westlandpeppers telen we wel een verbeterde versie van de Mexicaanse poblano maar geen Chinese turbo rassen. Wil je ze zelf is proberen de ancho en poblano's vindt je in onze webshop plus nog veel meer traditionele Mexicaanse lekkernijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten