zondag 10 mei 2020

Hoe de peper de Chinese keuken veranderde

De gedachte over Chinees eten en de Chinese keuken is in het algemeen dat deze pittig is door het gebruik van pepers. Waar je niet snel bij stil staat is dat de peper van origine niet in China voor kwam. De peper vindt zijn oorsprong in midden Amerika, en is pas in de 16e eeuw door waarschijnlijk Portugese zeevaarders in China beland. De pittige en soms hete gerechten uit bepaalde regio's van China hebben dus eigenlijk maar een korte historie.

Foto credits “The Chile Pepper in China.” Photo courtesy of Columbia University Press


Geschiedenisprofessor Brian Dott onderzocht hoe die niet-inheemse peper van volkomen onbekend naar een soort van alom vertegenwoordigend ging. De peper beïnvloede niet alleen de keuken van het land, maar ook de taal, de geneeskunde en de culturele identiteit. In zijn nieuwste boek "The Chile Pepper in China" gaat hij daar dieper op in. Voor degene die graag meer willen weten hoe een simpel peper plantje zo'n grote rol kon krijgen in zovele wereld keukens een must om te lezen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten