zondag 23 februari 2020

De geschiedenis van de Naga Jolokia of Ghost pepper

De Naga Jolokia of Ghost pepper was één van de eerste heetste pepers ter wereld, al in 2007 beschouwde het Guinness Book of World Records het als 's werelds heetste peper soort die de Red Savina Habanero ( wie kent hem noch) wat heetheid betreft ruim overtrof. De Naga Jolokia werd een tijdje terug echter door een nieuwe golf van superhot pepers voorbijgestreefd. Zoals de Carolina Reaper die een paar jaar geleden op de markt werd gebracht door Ed Currie, die recent een nog hetere peper introduceerde namelijk de Pepper X.


De Naga Jolokia of Ghost pepper bestaat al generaties lang en komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Noordoost-India. Ze worden pas sinds de eeuwwisseling in de Westerse wereld gekweekt, in Europa waren het de Engelse telers die het eerst deze peper op kleine schaal gingen telen. Bij Westlandpeppers zal het ergens rond 2006 geweest zijn dat wij lucht kregen van deze bijzondere peper.

Maar waar kwam die Naga Jolokia of Ghost pepper nu eigenlijk vandaan? Wat waarschijnlijk is gebeurd, is dat de peper tijdens zijn 16e eeuwse wereldreis via Portugese zeevaarders in Noordoost-India is aangekomen. Toen het daar aankwam, werd het geplant in een uniek heet en broeierig klimaat Na eeuwen van natuurlijk selectie door lokale telers was daar ineens een ontzettend hete peper, In India zelf wordt de Naga Jolokia of Ghost pepper ook wel Bhut Jolokia genoemd ( als je al die namen voor de zelfde peper verwarrend vind,, dan ben je niet de enige,, ) . Het woord 'bhut' of Bih wat spook betekent, waarschijnlijk omdat de hitte je besluipt als een spook samen met het woord Naga wat weer 'cobra slang' betekent in het Sanskriet gaven de Indiase naam aan deze peper


Hoe heet is de Naga Jolokia of Ghost pepper


De Naga Jolokia of Ghost pepper was relatief onbekend als de heetste peper ter wereld, maar dat veranderde toen een Indiase laboratorium ontdekte dat het Scoville gehalte op ongeveer 1.000.000 Scoville zat. De interesse van de rest van de wereld was hiermee gelijk gewekt. Bij Westlandpeppers hebben we onze Naga Jolokia's wel is kunnen testen op 900000 Scoville dus dat ze serieus heet zijn kunnen we bevestigen. Maar wat is nu een mooie toepassing van dit soort super hete pepers, natuurlijk kun je ze vers of gedroogd gebruiken in een gerecht, maar als super hete saus is het natuurlijk ook een aanrader.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten