woensdag 22 januari 2020

De historie van de niet hete Habanero de Habanada

Al een aantal jaren telen we bij Westlandpeppers de zoete of niet hete Habanada Habanero, deze peper of paprika is ontwikkeld in Amerika door Michael Mazourek van Cornell University. Maar de historie van de niet hete habanero is al veel ouder, namelijk toen Texaanse peper teler Bill Adams begin 1998 een habanero ontdekte die een stuk minder heet was. Dit was de grote doorbraak voor de zoete habanero, peper teler Adams deelde namelijk die zaden met het Chile Pepper Institute van de New Mexico State University (NMSU), dat vervolgens proeven uitvoerde en de habanero verder ontwikkelde. Hieruit ontstonden in 2003 de rassen 'NuMex Suave Red' en 'NuMex Suave Orange' een rode en oranje habanero die nog steeds niet zoet waren maar stukken minder heet als de normale habanero. Na deze ontdekking vond NMSU andere habaneros die ook niet zo heet waren in haar eigen zaadbanken en stuurde een aantal van die zaden onder andere naar de Cornell University, waar ze in handen vielen van Michael Mazourek, afgestudeerde student Mazourek, nu universitair hoofddocent plantenveredeling en genetica bij Cornell, voelde zich niet alleen aangetrokken tot deze pepers vanwege de uitdaging, maar ook vanwege de smaak. "Habaneros zijn heerlijk" zegt Mazourek en ik wilde er meer kunnen eten!.


De Habanda


Rond 2008 had Mazourek een nieuwe peper ontwikkeld die hij de 'Habanada' doopte. Nada,, betekent in dit geval geen heetheid,, Mazourek heeft de vorm van de Habanada, een gekartelde zigzag vorm opzettelijk geselecteerd vanwege het verschil met traditionele habaneros. Zodat de habanada een echt afwijkende vorm heeft en zou kunnen uitgroeien tot een geheel nieuw peper type.
Bij westlandpeppers zien we dat er steeds meer vraag naar deze bijzonder Habanada komt en Michael Mazourek idee, dat het wel is uit kan groeien tot een heel nieuw type, zou best wel is uit kunnen komen.


Ook is proberen je vind de habanda hier in onze webshop.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten