dinsdag 19 maart 2019

Hoe de Japanse telers rond Fukushima de teelt van habanero's gebruiken om hun regio te promoten

De vreselijke ramp met de kerncentrale in Fukushima in 2011 is al 8 jaar geleden maar Japanse telers in het dorp Hirata, 45 kilometer ten zuidwesten van de door een meltdown getroffen Fukushima No.1-fabriek. Hadden nog lang hierna last met de verkoop van hun groenten. De verkoop van onder andere asperges en andere groenten uit het gebied liepen na de ramp geweldig terug ondanks dat het gebied door de regering als veilig werd aangewezen.Geconfronteerd met de situatie, begonnen drie telers habaneros te verbouwen gewoon omdat ze deze hete peper leuk vonden om te telen. Alleen bleek als snel dat de gemiddelde Japanner deze hete habaneros veel te heet vonden. In het westen hebben we de perceptie dat Japanners houden van heet eten maar in werkelijk is dat helemaal niet zo. De telers van Hirato probeerde van alles om hun habaneros verkocht te krijgen zonder al te veel succes, tot dat ze op het idee kwamen om van de habaneros een soft ijs te maken.

Het nieuws over het ijs zich verspreidde zich via sociale media, door de rest van Japan en de rest werd historie,,  heden ten dage zijn er al 12 telers die habaneros telen en kregen ze eerst hooguit ¥250 ( €2,00) per kilo betaald, dankzij het ijs is de gemiddelde prijs gestegen naar ¥470 (€ 3,75)
De telers van Hirta promoten zich nu als 'het pittigste dorp van Japan', maar de asperges en andere groenten en fruit blijven de belangrijkste producten voor Hirata. Maar dankzij het habanero ijs zijn de telers in Hirta toch maar mooi van hun slechte imago af gekomen.


Meer weten hoe er groenten en fruit geteeld wordt in Japan,  check de site the-way-of-japan.com 
Hier vind je info over kwekerijen rond Fukushima ( en alle andere teelt gebieden) die je vaak ook gewoon kan bezoeken.

Zelf habanero ijs maken check hier de webshop van Westlandpeppers,,Geen opmerkingen:

Een reactie posten