zondag 30 juli 2017

Sfeerimpressie van het Franse dorp Espelette

Van onze speciale correspondent kregen we wat mooie sfeer beelden van het Franse dorp Espelette. Dit dorp gelegen in het Franse gedeelte van Baskenland tegen de Atlantische kust, leeft van de Piment d'Espelette dit is een wat grove rode peper die vooral gedroogd maar in het oogstseizoen ook vers te krijgen is. De inwoners van het dorp hebben deze peper als echt authentiek voor de streek geregistreerd en dus is Piment d'Espelette een wettelijk beschermde benaming. Dit houdt in dat BV een Nederlandse teler deze peper niet kan telen en dezelfde naam mag geven in de handel.

Speciale Pepers gedroogd & vers uit Noord Spaanje van Westlandpeppers

Aan de andere kant van de grens in Spaans Baskenland waren ze iets minder bij de pinken om hun pepers en bijzondere paprika's wettelijk te beschermen vandaar dat BV de Guindilla peper, wat zeg maar het 'neefje' van de Piment d'Espelette is wel overal geteeld en verhandeld kan worden. Echter vind deze teelt vooral plaats in noord Spanje, en kan je deze pepers los of als peper ristra's kopen Je vindt deze pepers ( ook die mooie peper ristra's ) en bijvoorbeeld de Nora peper, en verse Pimientos de Padron in de webshop van westlandpeppers. De gedroogde Spaanse pepers importeren we zelf uit Spanje, en zijn jaarrond in de webshop te vinden.

1 opmerking:

  1. En Piment d'espelette kun je nu ook in Nederland krijgen via https://www.foodandspices.eu/nl/espelette-peper/106-732-piment-d-espelette-aop.html

    BeantwoordenVerwijderen