zaterdag 30 april 2016

Onderzoek naar uitbreiding habanero teelt in Mexico voor de saus industrie

Door de aanhoudende vraag naar vooral hete en zeer hete pepers van uit de Amerikaanse saus industrie. Vind er in Mexico op verschillende plekken onderzoek plaats naar geschikte rassen en teelt methodes. Het onderzoek richt zich voornamelijk op de open field (buiten teelt)  teelten in Mexico. Zoals ook aan de Universiteit van Sonora, waar professor Huez Marco Antonio Lopez, een team van studenten begeleid die in samenwerking met een zaad bedrijf maar liefst 20 habanero variëteiten uit test.Dit om uit te zoeken welke het meest geschikt zijn voor het klimaat en de omstandigheden in het kust gebied van Hermosillo. Een van de soorten die ze uit testen is de Trinidad Scorpion, volgens Huez Lopez is deze superhot peper interessant om te telen omdat in de Verenigde Staten de vraag hierna vanuit de saus industrie is toegenomen. De rede is dat op de Amerikaanse markt in toe nemende mate de traditionele ketchup wordt verdrongen door hete en zeer hete sauzen. Van daar dat de Mexicaanse overheid verschillende programma's ondersteund om een grote speler in deze markt te worden.




Chorizo worst ​​met olijven,rijst stukjes kip en geroosterde paprika

Zet eerst een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe daar wat olijfolie in en vervolgens de schijfjes chorizo worst. Bak de worst 2 a 4 minuten per kant tot ze bruin is voeg dan de stukken kip filet bij de chorizo worst en bak deze ook gaar. Doe nu in de koekenpan een bakje kant en klare Spaanse geroosterde paprika's van westlandpeppers plus wat gesneden groene olijven, teentje knoflook en een fijn gesneden groene peper. Roer alles met een spatel goed door, en kook het nog 5 a 7 minuten door. Onder tussen kan je een pan met rijst op zetten, en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de rijst klaar is strooi je er ruim paprika Rub over. Ook strooi je over de chorizo worst en de kip nog wat peterselie (gedroogd of vers) en wat zeezout en hierna serveer je het samen met de rijst.




Nodig

Rijst
Chorizo worst
Kip filet
Olijf olie
Groene peper
Bakje geroosterde spaanse paprika
Potje groene olijven
Dulce snack paprika Rub
Teentje knoflook
Peterselie
Zee zout

zondag 24 april 2016

Interview van foodrepublic met Ed Currie

Zeer goed en leesbaar interview wat Foodrepublic had met super hot peper pionier Ed Currie. Ed is toch wel de man die de super hot pepers op de kaart heeft gezet bij het grote publiek. Zijn Carolina Reaper is op dit moment de standaard in het super hot peper wereldje. En een dweil om te telen maar dat is het probleem voor de teler. Bij westlandpeppers staan na verleden jaar wat geëxperimenteerd te hebben ook een x aantal Carolina Reaper planten in de Westlandse kas. Dus de liefhebbers van verschrikkelijk heet kunnen straks ook bij ons terecht.

PS.. Let op het etiket van zijn saus fles,  Heat index.... Stupit Hot

Klik op de foto om het interview van Foodrepublic met Ed Currie te lezen,,, of HIER 

Foto credit Foodrepublic



zaterdag 23 april 2016

Chinees eet 2,5 kg pepers per dag

Li Yongzhi de ondertussen wereld beroemde ''peper chinees'' is zo gek op pepers dat hij maar liefst acht verschillende peper rassen in zijn eigen achtertuin in Zhengzhou, China teelt. De man heeft de bijnaam "Chilli King" omdat hij zo'n 2,5 kg pepers per dag naar binnen werkt. Naar eigen zeggen doet hij dit vooral omdat hij pepers gewoon lekker vindt. En volgens het lokale ziekenhuis heeft hij er tot nu toe nog niets ernstig aan overgehouden. Li Yongzhi heeft in ieder geval ook al aardig wat nieuws sites met deze rare gewoonten gevuld....




Bron reuters.com

zondag 17 april 2016

Smaakvol en gezond Mexicaans kruid, Epazote

Al een aantal jaren telen we bij westlandpeppers het mexicaanse kruid, Epazote. Van maart tot november kunnen we het vers leveren en tegenwoordig ook gedroogd als single origin Rub. Dit in de mexicaanse keuken veel gebruikte kruid heeft behalve een sterke smaak, ook nog een aantal andere goede eigenschappen. We kwamen op de site van organicfacts een mooie infographic tegen met daar in alle zo genaamde ''Health Benefits'' van Epazote.



Van verse Epazote heb je niet heel veel nodig om een gerecht op smaak te brengen. Dus mocht je wat verse Epazote over hebben kan je het ook prima drogen, het zal iets van zijn typische ''verse'' smaak verliezen maar nog altijd sterk genoeg zijn om een gerecht op smaak te brengen.




donderdag 14 april 2016

Australische peper teler produceert Peper wijn

Stuart Meagher van ''Disaster Bay Chillies'' , heeft een peper kwekerij in Eden New South Wales en produceert behalve de voor de hand liggende hot sauce ook een heuse Peper wijn. Door middel van een vrij lang fermentatieproces van wel 6 maanden en een langdurig filter proces worden de pepers omgezet tot een heuse peper wijn. Volgens Stuart krijg je hierna een relatief zoete, en mild hete wijn die een geheel eigen smaak heeft omdat er geen andere vruchten dan pepers zijn gebruikt. Omdat het een geheel nieuw product is leent het zich om te gebruiken bij allerlei gelegen heden. Volgens Stuart. is deze wijn op zijn best ijskoud geserveerd in een whisky glas.

                   Stuart Meagher van Disaster Bay Chillies bij de peper wijn productie lijn in Eden
                   Foto Joshua Becker www.abc.net.au


Luister hier de audio podcast die een reporter van abc.net.au maakte bij Disaster Bay Chillies



woensdag 6 april 2016

Corn husk om tamales mee te maken

Als je zoals westlandpeppers een groot aantal Mexicaanse producten teelt en ook nog uit Mexico het nodige importeert. Krijg je toch nog vaak de vraag hebben jullie ook.... en dan volgt meestal iets waar wij wel van weten wat het is, maar wat wij niet importeren of telen. Maar soms worden wij door klanten geattendeerd op leuke en interessante producten, zoals bijvoorbeeld de corn husk uit mexico. Of in gewoon Nederlands gedroogd maiskolf blad. In de Mexicaanse en ook midden Amerikaanse keuken worden deze corn husk gebruikt om tamales mee te maken. Verpakt in een bundel van 400 gram waar plus minus 100 corn husk gedroogde maiskolf bladeren in zitten.

Bestellen,, je vind ze in onze webshop