donderdag 3 november 2016

Steak tartaar uit ''De Streken van Wim'' met de pepers van westlandpeppers

Een tijdje terug was Wim Ballieu met een camera ploeg van 24Kitchen bij westlandpeppers op bezoek. Het afgelopen weekend en dagen werd deze aflevering uit gezonden op 24 kitchen in Nederland en op Fox België. Helaas staat deze aflevering nog niet online maar wel de video van de bereiding van de steak tartaar.Wim bereidt in deze video midden op straat in Amsterdam zijn steak tartaar, en wie goed oplet ziet dat Wim het blauwe europool kistje vol met pepers van westlandpeppers uit zijn kook landrover halen. Om deze vervolgens te veranderen in een lekkere saus voor bij de steak tartaar met echte Belgische Frieten erbij,, daar krijg je als kerel toch trek van...


Het recept van Wim 

Snijd het vlees eerst in dunne lapjes. Snijd die lapjes vervolgens in zeer fijne reepjes, die je dan in uiterst fijne stukjes snijdt. Blijf nog een tijdje snijden en hakken totdat het vlees echt fijn gehakt is. Dat kost een beetje tijd en moeite, maar het resultaat is het waard. Doe het gemalen vlees in een mengschaal en kuis het werkvlak waarop je het hebt versneden grondig schoon. Hou de gehakte biefstuk koel. Kruid de tartaar met peper, zout, Engelse saus, ketchup & mosterd (naar smaak). Voeg ook wat van de zelfgemaakt pepersaus toe. Zet de vleesbereiding in de koelkast terwijl je de frietjes klaarmaakt.

Pepersaus
Plaats alle (gehakte) pepers samen met overige ingrediënten in een beker & mix fijn.

Frites
Spoel en schil de aardappelen en snijd ze met de hand in gelijkvormige frieten. Was de frieten niet, want dan spoel je het zetmeel eraf. Het is net dat zetmeel dat je frietjes krokant zal maken. Verhit het frietvet (bij voorkeur ossewit) op 140 °C. Bak de frieten een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. (Tijdens de eerste bakbeurt pocheer je ze eigenlijk alleen.) Laat de frieten uitlekken en afkoelen in een schaaltje met een vel keukenpapier. Verhit het frietvet vervolgens tot 180 °C. Bak de koude frieten tijdens de tweede bakbeurt goudbruin en knapperig. Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over.

Mayonaise
Klop de dooiers op met de mosterd & het zijn, voeg druppelsgewijs de olie toe tot een mooie gebonden mayonaise, kruid met peper, zout & citroensap.

Afwerking
Serveer de steak tartaar met de zuurtjes, wat waterkers, frieten & mayonaise.

Bron 24Kitchen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten