zondag 2 november 2014

Authentieke Hongaarse recepten met onze witpunt paprika's

Authentieke Hongaarse recepten met onze witpunt paprika's

Een week geleden melde via de mail Aniko Mol zich die op zoek was naar echte Hongaarse wit punt paprika's. Op internet had ze gezien dat wij deze teelde, en aangezien Aniko ver gevorderde plannen heeft om een kookstudio ( Aniko's Piac ) te beginnen waar de Hongaarse keuken in centraal staat, was het contact snel gelegd. Na wat heen en weer mailen, stuurde we Aniko een doos vol met wit punt paprika's en wat andere producten op. Hierna kregen we een mooi verslag van Aniko, met 2 lekkere Hongaarse recepten waar de wit punt paprika's in centraal staan.



''Als eerste ben ik begonnen met de Hongaarse gevulde paprika. Deze wordt gevuld met gehakt van varkensvlees (ik heb half-om-half gebruikt, is voor iedereen toegankelijk). Daar gaat rijst doorheen die nog net niet gaar is. En peper en zout, glazig gebakken ui, peterselie en majoraan. Deze wordt veelal door de Hongaren in tomatensaus gegaard. Ik heb echter thuis geleerd de paprika's in een laagje water te garen en vervolgens het vocht te gebruiken als basis voor de tomatensaus.
Die tomatensaus is een verhaal op zich. Die wordt gemaakt van een bruine roux, met tomatenpuree, het vocht van de paprika's, azijn en suiker, op smaak gebracht met zout en peper.
Dit alles wordt in Hongarije geserveerd met een (gezouten) gekookte aardappel met peterselie. Dit is een recept dat misschien niet echt in de smaak valt bij mensen die niet vaak en niet zo lang in de keuken willen staan''




''Daar is het tweede gerecht wel geschikt voor! Dit is namelijk echte Hongaarse lecsó. Het is een echte vitaminebom. In Hongarije wordt dit ook ingeblikt verkocht en wordt het vaak als zodanig opgevoerd als onderdeel van een recept. Maar het is daadwerkelijk een gerecht op zich. Het bestaat uit glazig gebakken ui, knoflook, optioneel een stukje gerookt spek. Het gerecht op de foto is gemaakt met plakjes Hongaarse kolbàsz, vergelijkbaar met chorizo worst, die in dit stadium wordt toegevoegd. Vervolgens worden jullie fantastische witte punt paprika's toegevoegd. Als deze zacht worden, voeg je stukjes tomaat toe (verse) en een stukje bouillonblokje. Geen water! Dit laat je zachtjes smoren tot de tomaat uit elkaar gevallen is en een saus heeft gevormd. Dit heb ik gisteren geserveerd met lapcsànka. Dat is een aardappelpannenkoekje, op basis van geraspte aardappel, meel, ei. peper, zout en fijngehakte ui, gebakken in een beetje olie. Maar de lecsó is ook erg lekker met brood of rijst. Er bestaan zelfs eenpans gerechten op basis van lecsó, rijst (die in de lecsó gegaard wordt) en een soort dikkere knakworst die in stukken toegevoegd wordt''


Meer weten over de plannen van Aniko,,bekijk de growdfundings video van de kookstudio,,

Eet smakelijk westlandpeppers


Geen opmerkingen:

Een reactie posten