zondag 19 oktober 2014

Alles over het bewaren van pepers

Alles over het bewaren van pepers
 
Onze stagiaire Melan schreef een blog over het bewaren van pepers voor Verseoogst. Het bewaren van pepers is denk wel de meest gestelde vraag die wij als peper telers te horen krijgen. En ook op dit blog is het 1 van de meest gelezen onderwerpen. Melan dook op verzoek van ons en verseoogst is goed in deze materie en schreef er een leuke blog over.

Hoe kun je pepers het beste bewaren? Dat is de vraag die vaak wordt gesteld door consumenten die hun pepers nog even willen bewaren en later willen gebruiken. Hierin hebben we verschillende opties, van drogen tot invriezen en van vermalen tot het bewaren in azijn. Het kan allemaal. Hiervoor geldt wel, hoe langer je het product bewaard, hoe minder de kwaliteit wordt.


Het invriezen van pepers

Een bekende manier is het invriezen van pepers. Wanneer je een verse peper hebt gekocht in de supermarkt van Westlandpeppers zijn deze zeker nog wel twee weken goed. Wanneer je de pepers wilt invriezen zorg dan dat deze apart van elkaar liggen zodat ze niet aan elkaar gaan vriezen. De kleine pepers zijn beter in te vriezen dan de grote pepers, deze kan je het beste in stukjes snijden en dan invriezen. Ingevroren pepers zijn maximaal een jaar houdbaar. Na een jaar kan de knapperige smaak iets verminderen.

Wanneer je de pepers uit de vriezer haalt kunt u deze afspoelen met lauw/warm water waarna je deze gelijk kunt gebruiken.

Het drogen van pepers

Een tweede manier is het drogen van pepers. Dit kun je heel gemakkelijk zelf doen! Om een mooie gedroogde peper te krijgen moet je eerst een verse peper hebben. Maak in iedere peper een kleine insnijding met een mes. Hierdoor verliest de peper sneller zijn vocht en voorkom je dat de peper gaat schimmelen. Leg daarna de pepers op een droge plek in de keuken zodat deze kunnen drogen. Wanneer je geen tijd hebt om te wachten totdat je pepers zijn gedroogd, kun je ze ook even in de oven doen of in de magnetron. De gedroogde pepers kun je vervolgens het beste bewaren in een afgesloten pot. Zet deze bijvoorbeeld op het aanrecht, dat ziet er ook nog eens leuk uit!

Het inmaken van pepers

Het inmaken van pepers wordt minder vaak gebruikt dan het invriezen en het drogen, maar is zeker niet minder goed! Wanneer je pepers gaat inmaken door middel van azijn moet je deze minimaal drie weken laten staan voor gebruik! Natuurlijk kun je een kant en klare pot kopen in de winkel, maar uiteindelijk is er niks leuker dan alles zelf te maken, maar hoe doe je dat precies? Heel simpel! 

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

2kg verse paprika’s of pepers
100 gram zout
1 liter azijn
250 gram suiker
3 laurierbladeren
10 peperkorrels of eventueel knoflook.
 

Snijd de paprika en/of peper doormidden en verwijder de steeltjes en de zaadlijsten. Snijd de pepers/paprika’s in reepjes of stukken en bestrooi deze met zout en laat dit de komende 24 uur staan. Breng de azijn met suiker, laurier en peperkorrels aan de kook en laat dit 10 minuten trekken. Laat vervolgens de paprika’s en/of pepers uitlekken en doe deze dan in een weckpot. Giet daarna de hete kruidenazijn erover en sluit de pot wanneer deze helemaal is afgekoeld.

Plaats de pot op z’n kop waardoor deze vacuüm trekt en perfect afgesloten is. Zo zijn je pepers of paprika’s weer gemakkelijk te gebruiken!

Lees het hele blog van Melan op de site van verseoogst 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten