woensdag 26 juni 2013

Peper zaad kan de aanwezigheid van basilicum ''voelen''

Peper zaad kan de aanwezigheid van basilicum ''voelen''

Onderzoek in Australië heeft aan het licht gebracht dat rode peper zaad lijkt te weten wanneer er een basilicum plant groeit in zijn omgeving, zelfs wanneer de ruimte boven en onder de grond is afgeschermd.
Pepers houden ervan om naast de zoete basilicum plant te groeien, die laatste soort produceert namelijk allerlei stoffen die kieming en wortelgroei van gemeenschappelijke concurrerende onkruiden remmen. Basilicum houdt ook de bodem vochtig, en dat is ook weer gunstig voor de peperplant. Het contact tussen de planten vindt plaats in een meer mysterieuze manier dan je zou denken toont nieuw onderzoek aan. Het rode peper zaad kiemt makkelijker in de buurt van een basilicum plant, ook als deze afgeschermd is met
zwart plastic.Evolutiebioloog Monica Gagliano en plantenbioloog Micheal Renton van de Universiteit van West-Australië voerde proeven met  rode peper zaad naast basilicum uit. In sommige gevallen plaatsten zij een wand van zwart plastic tussen beide planten soorten, zodat de peperplant geen contact had met de basilicum plant zowel boven als onder de grond. Dit experiment toonde aan dat peper zaden in de buurt van de basilicum plant beter ontkiemde in aanwezigheid van de basilicum plant, of er nu een wand van zwarte kunststof folie tussen beide soorten stond of niet. Met andere woorden, het lijkt erop dat peper zaad kan ''voelen'' of er een aanwezigheid van nabijgelegen Basilicum is, en het lijkt erop dat het groei gedrag van de peper zich hier op ''aanpast'' op een nog onduidelijke manier.

link originelen artikel plantresearchGeen opmerkingen:

Een reactie posten